mgr Karolina Targosz
Absolwentka Dietetyki na Wydziale Technologii Żywności Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie gdzie uzyskałam tytuł magistra. Ukończyła studia podyplomowe z Psychodietetyki na Wyższej Szkole Bankowej w Gdańsku oraz roczne studium leczenia zaburzeń odżywiania w Ogólnopolskim Centrum Zaburzeń Odżywiania OCZO.
Swoje doświadczenie zdobywała poprzez liczne praktyki oraz staż w wyspecjalizowanej poradni dietetycznej, a także w Szpitalu Specjalistycznym im. Jana Pawła II w Krakowie. Pracowałam jako dietetyk na oddziałach Dziecięcego Szpitala Uniwersyteckiego w Krakowie oraz w Gabinecie Dietetyki Klinicznej współpracując z podopiecznymi w zakresie edukacji żywieniowej i psychoedukacji. Opracowuje również indywidualne plany żywieniowe.
Cały czas rozwija swoje kompetencje biorąc udział w szkoleniach i konferencjach w obszarach, którymi się zajmuję. Zawodowo wspiera pacjentów z otyłością leczonych farmakologiczne lub chirurgicznie (zarówno przed jak i po operacji bariatrycznej), a także pacjentów z emocjonalnym jedzeniem i kompulsywnym objadaniem się.
Ukończyła także specjalistyczne szkolenie dotyczące żywienia w insulinooporności, uzyskując tytuł „specjalisty przyjaznego insulinoopornym SOIT” potwierdzony egzaminem i certyfikatem.
„Cenię sobie indywidualne podejście do każdego pacjenta oparte na wspieraniu, a nie ocenianiu. Wierzę, że odpowiednie zrozumienie i rozmowa pozwolą na trwałą pomoc w zmianie nawyków żywieniowych i poradzeniu sobie z trudnościami.”
Konsultacje z zakresu dietetyki klinicznej skierowane są głównie do osób z:
- nadwagą,
- otyłością,
- zarówno przed jak i po chirurgicznym leczeniu otyłości,
- insulinoopornością,
- cukrzycą typu II,
- chorobami tarczycy (niedoczynność, Hashimoto, nadczynność),
- PCOS,
- niedoborami pokarmowymi,
- chorobami przewodu pokarmowego.
Konsultacje z zakresu psychodietetyki skierowane są do osób zmagających się z:
- napadami objadania się,
- jedzeniem po wpływem emocji (zajadanie stresu, smutku, nudy),
- błędnym kołem odchudzania i ciągłymi efektami jo-jo,
- brakiem kontroli w jedzeniu,
- chcących poprawić swoją relację z jedzeniem.
